>Antara Ikhlas dan Adil, di mana kita

>mata lom ngantok lagi, steady lagi ni. air dah buat. dah minum pun. sambil layan blog, dengar suria fm, terang ooo. kira excelen la widget radio tu. pop up lak tu..mesra pengguna betul. time kasih la pada sape yg buat widget tu. lagu aris ariwatan masa ni sedang ke udara..lagu org frust awek cabut. he he cian.

kat msia, satu masa dulu lagu mcm ni yg laku. slow, sedih sedih, awek lari. lagu cinta cinta. penyanyi nye lak kene muda sikit.. yg paling laku, kalau penyanyinya pompuan dan lawa. suara best pun, kalau tak lawa, album tak laku. tak adil kan. dari penerbit sampai ke pendengar, tak adil.

orang nampak warak ramai, tapi nak cari yg adil payah gak. adil dalam kasih sayang terhadap anak anak, adil pada jiran, kalau yg jadik bos pulak, nak kene adil dgn pekerja. kalau undang-2 di laksanakan berbeza-2, sure tak adil kan.dan yang paling selalu kita tak adil, dgn Tuhan la.

Ketidak adilan selalu nya berlaku bila melibatkan perasaan. kita (saya lah tu)selalu kalah dgn perasaan kita sendiri. perasaan terlalu di beri ruang yg luas dalam memberi arah tuju hidup manusia. dari hal kecik sampai la hal yg melibatkan negara. dalam politik pun terlalu ramai yg tak adil, kalau org dia, semua nya betul. kalau party lawan, semua nya hampeh pada mata nye. yang selalu nasihat kan org suruh sabar pun boleh naik angin bila dah terlibat dgn politik. tak adil rupanya, dia buat tak pa, org lain kalau tak sabar tu salah. tak adil dalam menghukum.

dalam memberi bantuan pun ada yang tak adil, antara bosnia dan habsyah, rasanya banyak la bantuan ke bosnia dari ke habsyah, pasal org bosnia lawa-2, putih lak tu.

anak anak muda pun ramai yg tak adil, mak ayah bagi duit untuk belanja sekolah, awek lah di belikan hadiah. ada yang guna untuk beli rokok. susah payah mak pak cari duit. penguatkuasa yg mengantikan duit dgn saman pun tak adil. org langgar lampu merah, beria nak saman, bila start mintak maaf, di tanya kita, tak kan mintak maaf je (bukan semua, tapi pernah berlaku)

kalau dah semua tak adil, sape yg adil..rasanya yg adil cuma yg ikhlas, ikhlas pada Tuhannya. kerana, Tuhan kata pada iblis, bila iblis minta izin masa dia mula derhaka dulu, iblis boleh ganggu siapa saja, melainkan hamba Ku yg ikhlas. sejauh mana keikhlasan kita, hanya kita yg tahu.

Advertisements

About pepcoy

43 Male Married malaysia
This entry was posted in Hati Bicara Akal Terfikir. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s